keskiviikko 12. elokuuta 2020

BMW 225xe 4 kk kokemukset

Nyt kun bemari on ollut käytössä jo 4 kuukautta ja kilometrejäkin on kertynyt vajaat 4000, niin on aika kirjoittaa autosta hiukan täydellisempi postaus.

Yleisarvio


BMW Active Tourer 225xe on keskikokoinen premium luokan auto. Luokassaan parhaat verrokit ovat Audi A3 e-Tron ja Mercedes-Bentz B sarjan Sport Tourer. Näistä A3 on sisätiloiltaan selkeästi ahtaampi, ja Mercedes-Bentz taas hiukan suurempi.

Muista kuin premium merkeistä, kokoluokaltaan vastaava auto on esim VW Golf Plus.

Auto ei varsinaisesti ole farmari, mutta ei myöskään hatchback vaan jotain siitä välistä. Tavaratila on selkeästi suurempi kuin esim VW Golf:ssa, mutta selkeästi pienempi kuin Golf Variant:ssa.

Ulkonäkö

Ulkonäkö on tietysti aina makuasia, ja nykyinen tavoite saada autot aerodynaamisesti tehokkaiksi tuppaa tekemään niistä kaikista kovin samanlaisia. BMW:n ulkonäköä ei nyt varsinaisesti voi moittia, mutta ei nyt erityisesti kehuakkaan. Se on ulkonäöltään tavallinen auto.

BMW:n tyypillinen piirre on etumaskin muotoilu, joka onkin oikeastaan ainoa asia mistä auton tunnistaa jo matkojen päästä BMW:ksi.

Toki viimeistely on laadukasta, eri osat sopivat toisiinsa saumattomasti eikä lokasuojat tms irvistä muihin osiin nähden. 

Sisätilat

Sisätiloiltaan BMW erottuu selkeästi jo premium-luokan autoksi. Sisustuksessa on käytetty laadukkaita materiaaleja, nahkaa ja puuta. Lisäksi mittaristo ja hallintalaitteet ovat laadukkaita ja hyvin viimeisteltyjä.



Istuimissa löytyy tavanomaiset säätömahdollisuudet. Omassa autossamme nämä ovat käsikäyttöiset, mutta lisävarusteena ne on mahdollista saada myös moottoroituina. Ajoergonomia autossa on loistava, ja istuimet ovat mukavat muillakin paikoilla. Istumatilaa löytyy kaikilta paikoilta mukavasti neljälle hengelle. Viideskin matkustaja toki kyytiin mahtuu ihan hyvin, mutta takapenkin keskipaikka häviää selkeästi mukavuudessaan muihin paikkoihin mikä on tyypillistä tässä autoluokassa. Oikeastaan keskipaikkaa voi kehua mukavaksi yleensä ainoastaan tila-autoissa.



Sisätiloissa tunnelmaa luo miellyttävä valaistus, jossa on valittavissa kaksi eri väriteemaa. Pisteenä i:n päällä tässä ominaisuudessa olisi ollut toki suurempi valinnanvara.

Tavaratila on riittävän iso neljän hengen matkatavaroille. Tavaratila on näppärästi jaettu kahteen osaan siten, että latauksessa tarvittavat johdot löytyvät helposti nostamalla hiukan tavaratilan lattiaa. Tämä onnistuu vaikka tavaratilassa olisi hiukan tavaraakin.


Latausjohdot ovat näppärästi saatavilla



Mutta eivät sisätilat ongelmattomia ole. Suurin epäkohta liittyy ylisuureen A-pilariin joka peittää kuljettajan näkyvyyttä sekä vasemmalle että oikealle. Mutta muitakin kummallisuuksia löytyy, esimerkiksi minkä ihmeen takia takaluukun avausnappi on pitänyt sijoittaa kuljettajan puoleisen oven koteloon. Edellisissä VW-autoissamme kyseinen nappi oli keskikonsolissa josta sitä pystyi molemmat etupenkkiläiset käyttämään ja mistä se oli muutenkin paremmin esillä. Taustapeili voisi myös olla laajakulmaisempi, istuma-asentoa vaihtaessa joutuu turhan usein myös peiliä säätämään.

Ajaminen ja suorituskyky

Auto tilattiin melko hyvin varusteltuna, siinä on mm. adaptiivinen vakionopeussäädin, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, HUD, ruuhka-avustin tms tarpeellista lisävarustetta. Ajo-ominaisuuksiltaan auto on rauhallinen, ja suorituskyky on riittävä normaaliin käyttöön. Kiihtyvyys 0-100 on 6,7 sekuntia joka on perheautolle ihan riittävästi. Huippunopeuskin on riittävä, yli 200 km/h. Näitä ei ole tullut tarpeelliseksi itse kokeilla, luvut ovat BMW:n ilmoittamia.

Vakionopeussäädin on osoittaunut käytössä hiukan epäluotettavaksi. Voimakas sade tai matalalta paistava aurinko saattavat aiheuttaa tilanteen, jossa se kytkeytyy itsestään pois päältä (antaa toki ilmoituksen siitä). Kirjallisten lähteiden mukaan, vakionopeussäätimen toiminta perustuu auton tuulilasissa olevaan kameraan eikä tutkaan kuten perheen aiemmissa ja nykyisissä Volkswagen Group tuotteissa, syy siis lienee teknologiavalinnassa. BMW varoittaa tästä myös käyttöohjeissa, mainiten että mm. märkä tienpinta, lumisade, räntäsade, sumu ja vastavalo saattavat aiheuttaa rajoituksia järjestelmän toimintaan.

Mielenkiintoinen lisäominaisuus autossa on eräänlainen nelivetomahdollisuus. Mikäli auton sähkömoottorin ja polttomoottorin kytkee toimimaan samanaikaisesti (POWER tila), auto saattaa kytkeytyä  nelivetoiseksi, sillä polttomoottori vetää etupyöriä ja sähkömoottori takapyöriä. Aika näyttää onko tästä käytännön hyötyä, ehkäpä jos talvella on vaikea lumitilanne se saattaa osoittautua joissakin tilanteissa hyödylliseksi.

Auton hallintalaitteista vilkku on poikkeuksellinen verrattuna kaikkiin aiemmin ajamiini autoihin. Vilkun viiksestä ei saa haptista palautetta vilkun tilasta, vaan se on aina "keskiasennossa". Kun  haluaa kääntyä, vilkkua pitää nostaa tai laskea pienen vasteen läpi jotta vilkku pysyy päällä. Jos lopettaa vasteeseen, vilkku vilkuttaa kolme kertaa kaistanvaihdon merkiksi. Jos vilkku ei palaudu käännöksestä itsestään (esim loiva risteys) niin se pitää lopettaa painamalla tai nostamalla viikseä vastakkaiseen suuntaan. Muissa autoissa viiksi palautettaisiin keskelle. Ehkäpä tämä on syynä siihen vanhaan ismiin, ettei bemarikuskit osaa käyttää vilkkua ;-)

Auton polttoainetankki on melko pieni, vain 35 litraa. Normikäytössä tämä ei haittaa, koska tällöin ajetaan kuitenkin enimmäkseen sähköllä. Mutta jos matka on pidempi, niin täyteen ladatun ja tankatun auton kantomatka on hiukan yli 500 km ! Kyllähän nyt toki 500 kilometrin välein normaalisti tauko täytyy muutenkin pitää, mutta tällöin ei autoa ehdi ladata eli nyt kantomatkaa onkin enää vajaat 500 km. Pidemmät matkat ovat kuitenkin sen verran harvinaisia, että tämän seikan kanssa voi hyvin elää.

Sähköajo-ominaisuudet

Autossa on 10 kWh:n akkujärjestelmä. Virallisesti luvataan sähköllä toimintamatkaa "jopa" 53 km, mutta käytännössä tähän ei ole tähän mennessä päästy. Paras suoritus on ollut 49 km.

Sähköllä ajettaessa auto on miellyttävän hiljainen ja reagoi kaasupolkimen liikkeisiin terävästi. Autossa on useita eri tiloja, joilla sähköajoa voidaan hallita. Tässä olisi tosin voitu valita selkeämpiäkin tapoja. Kaikki saksalaisen ohjelmistokehityksen kruununjalokiveä SAP:a joskus käyttäneet varmaan allekirjoittavat käsityksen, että saksalainen insinööri ei ole parhaimmillaan käyttöliittymien suunnittelussa. Tämä tulee valitettavan hyvin näkyviin auton sähköajotilojen hallinnassa. Yhdestä napista voidaan valita tilojen Sport, Comfort ja Eco-Pro välillä jotka vaikuttavat enimmäkseen polttomoottorilla ajoon. Lisäksi autossa on toinen nappi josta voidaan valita tilat Auto eDRIVE, MAX e Drive tai SAVE BATTERY. Sport tila korostaa urheilullisuutta, tällöin ajetaan siis useimmiten polttomoottorilla ja sähkömoottori antaa tarvittaessa lisää suorituskykyä. Comfort tasapainoilee sitten Sport:n ja Eco-Pro:n välillä joka taas pyrkii maksimoimaan toimintamatkaa. Toisesta napista valittavat tilat puolestaan liittyvät yksinomaan sähköllä ajoon, Auto eDrive on vakiotila, jossa auto itse päättää milloin käytetään sähköä ja milloin polttomoottoria. Esim kiihdytyksissä saattaa polttomoottori tulla hetkeksi peliin mukaan. Max eDrive puolestaan käyttää pelkästään sähkömoottoria kunhan vain sähköä on saatavilla. Tämän pystyy säätämään vakiotilaksi minkä myös omaan autoomme tein. SAVE BATTERY tila puolestaan pyrkiin säästämään akun varausta myöhempää käyttöä varten, ladaten sitä samalla ajaessa (ja nostaen kulutusta). Sekavaa eikö vain ?

Ajaessa auton siirtyessä sähköstä polttomoottoriajoon, on siirtyminen varsin huomaamaton. Parhaiten sen ehkä huomaa kierroslukumittarin henkiin heräämisestä sekä tietenkin monitoiminäyttöön tulevasta ilmoituksesta. Suuremmassa ajonopeudessa äänimaailmassa ei tapahdu oleellista muutosta, polttomoottorin ääneen kiinnittää huomioita vain pienissä nopeuksissa. Alkuvaiheessa auton siirtyessä polttomoottoriajoon, siitä lähti outo haju. Tuo kuitenkin poistui reilussa viikossa.

Autossa on plug-in hybrideille tyypillinen 3.7 kW:n tehoinen laturi, joka lataa akun tyhjästä täyteen noin kolmessa tunnissa Type 2 latauspisteestä. Tilapäislaturilla aikaa kuluu sitten miltei tuplasti enemmän. Kotilatausta ja normaalia pysäköintipaikkaa ajatellen latausjohdon liitin on melko mukavassa paikassa kuljettajan oven etupuolella. Mutta jos haluaa ladata kadunvarresta tai pysäköintiruudusta jossa latauspistoke on jaettu kahdelle ruudulle, niin sitten paikka on hankala. Enimmäkseen latauksia on tullut tehtyä kuitenkin paikoissa joissa tästä ei ole haittaa. Autoa ei saa käyntiin, mikäli latausjohto on kiinni autossa. Jumitilanteiden varalta johdolle on hätäirroitusmenetelmä. Auton käyttö hyötyisi tehokkaamasta laturista, tällöin saisi lyhyemmänkin asioinnin aikana merkityksellisemmän latauksen aikaiseksi. Lisäksi aikaperusteisia latureita, kuten K-Lataus, ei juuri kannata käyttää sillä niissä sähkön hinta muodostuu melko suureksi.

Infotainment-ominaisuudet

Jos oli eri ajotilojen hallinta sekava, niin informaatiojärjestelmissä se sekavuus vasta korostuukin.

Autossa on monitoiminäyttö, johon saa tietoa viihteestä, kommunikaatiosta, navigoinnista, säästä, auton tilasta ja BMW Connected palveluista. Lisäksi autossa on HUD, johon saa tiedon nopeusrajoituksista, ajonopeudesta ja navigoinnista.

HUD:n saatava nopeusrajoitustieto on epäluotettava. Toisinaan se näyttää perustuvan liikennemerkkien tunnistusjärjestelmään, toisinaan kartta-aineistoon. Mutta jos sen perusteella ajaa niin sakot tulee jossakin vaiheessa varmasti. Etenkin moottoritiellä, jossa on tilapäinen nopeuden alennus 120 km/h --> 100 km/h järjestelmä kyllä huomaa muutoksen, mutta jonkin ajan jälkeen sillä usko häviää ja se nostaa rajoituksen takaisin 120 km/h vaikka alempi rajoitus onkin vielä voimassa. HUD:sta saatava navigointi-informaatio on puolestaan hyvä, sillä saa hyvän käsityksen hankalistakin risteyksistä.

Mutta se monitoiminäyttö. Tässä jälleen korostuu saksalaisen insinöörin UX osaamattomuus. Valikot ovat epäloogisia ja lisäksi monissa toiminnoissa on yllättäviä puutteita. Esimerkiksi radion asemamuisti voidaan kaivaa vain valikkojen syövereistä, keskikonsolissa on kyllä 10 pikapainiketta, mutta niihin voi ohjelmoida vain puhelimen pikavalintoja. Mistään et tietenkään näe minkä numeron olet mihinkin painikkeeseen ohjelmoinnut ellet mene valikoista katsomaan.
Lisäksi ajotietokone on yllättävän vähätoiminen, esimerkiksi autosta itsestään ei löydy mistään tietoa siitä, että paljonko sillä on ajettu sähköllä ja paljonko bensiinillä. Myös kulutusta koskevat tiedot ovat saatavissa vain yhdistettyinä, eli selvää käsitystä auton sähkön ja polttoaineen kulutuksesta on vaikea saada. Monitoiminäytössä oleva navigointisovellus on kuitenkin hyvä ja selkeä. Osoitteen syöttö on miellyttävää ohjauspyörällä, mutta onnistuu myös kosketusnäytön kautta. Ohjauspyörällä voi tehdä kaikki toimet, joten monitoiminäyttöä ei ole välttämätöntä tuhria sormenjäljillä.  Mutta 2020 toimitetussa autossa kuvittelisi kartta-aineiston olevan sen verran tuore, että navigaattori tietäisi Verkkokauppa.com:n muuttaneen Ruoholahdesta Jätkäsaareen. Monitoiminäytössä on myös muita enemmän tai vähemmän tarpeellisia toimintoja kuten Spotify tai Foreca säätiedot. Myös peruutuskameran kuva tulee monitoiminäyttöön.

Autoa varten on myös mobiilisovellus ja nettiportaali. Näiden toiminnot ovat osin päällekkäisiä, mutta joitakin toimintoja voi tehdä vain toisella. Täten siis molempia joutuu käyttämään jos kaikki toiminnot haluaa ottaa käyttöön. Mobiilisovelluksella voi esim paikantaa auton isolla parkkipaikalla mikä saattaa olla ihan kiva ominaisuus, lisäksi autoa voi parkkipaikalta etsiä äänimerkillä tai vilkkujen väläytyksellä. Hyödyllisimmät ominaisuudet ovat kuitenkin ehkä auton lukituksen tarkistus ja ohjaus, auton lämmitys ennen lähtöä ja kohteen lähettäminen navigaattoriin ennen lähtöä.

Nettiportaalissa löytyy sitten se tieto niistä sähköllä ajetuista kilometreistä. Tuota tietoa ei muualta tunnu löytyvän. Nettiportaalin kautta voi tilata otteen auton keräämistä telemetriatiedoista, mutta sieltäkään ei löydy juuri muuta tietoa kuin se minkä näkee joko sovelluksesta tai nettiportaalista. Mutta mistään ei löydy tietoa esim latauskerroista, ladatuista kilowattitunneista, kulutuksesta per 100 km tms. Edes niitä tietoja, jotka ovat nähtävissä auton ajotietokoneesta, ei ole saatavilla nettiportaalin tai mobiilisovelluksen kautta.

Taloudellisuus

Ladattavan hybridiauton taloudellisuus riippuu todella paljon käytöstä. Meillä autoa ladataan todella usein (jopa 15 minuutin kauppareissun aikana), joten polttomoottoria käytetään vain pidemmillä matkoilla.

Meillä sähköllä ajoa on ollut noin 70% kaikesta ajosta, joten siinä mielessä taloudellisuuslupaukset toteutuvat. Polttomoottorilla on ajettu meidän normaaliin ajoprofiiliin nähden paljon, sillä perheen teini halusi kesän aikana tehdä muutaman pidemmän joyride:n. Ne taitettiin enimmäkseen polttomoottorilla... Tämä tilanne tulee kyllä korjaantumaan käytön normalisoituessa.

Ajotietokoneen perusteella kulutusarvot ovat seuraavat:

Yhdistetty sähköllä ajettu 13,3 kWh/100 km
Yhdistetty polttoaineen kulutus 2,1 l/100 km

Ajotietokone ei siis osaa kertoa pelkällä bensalla tai sähköllä ajolle kulututusta ! 

Pidemmillä matkoilla polttoaineen kulutus tuntuisi olevan yli 6 litraa per 100 km. Tuota ei voi pitää erityisen hyvänä lukuna, auto on kuitenkin hybridi jossa on jarrutusenergian talteenotto. Tuohon samaan lukemaan pääsee miltei millä tahansa saman kokoluokan autolla ilman hybridivoimansiirtoakin. Samoin sähkön kulutus normiajossa tuntuu olevan hiukan vajaat 20 kWh/100 km (mikä myös täsmäisi siihen n 50 km kantamaan), tämä on mielestäni melko iso luku.

Verrattuna perheeseen tulleeseen e-Golf:n, yksi ihan selkeä ero on jarrutusenergian talteenotossa, joka on e-Golf:ssa selkeästi aggressiivisempi. Toki e-Golf on muutenkin optimoitu sähköautoksi, siinä ei ole mukana plugarin "ylimääräistä" painolastia.

Yhteenveto

Auto valittiin, koska haluttiin hiukan "luksusta" elämään. Lisäksi Plug-In Hybridi ominaisuus yhdessä työnantajan kannustimien kanssa nähtiin taloudellisessa mielessä järkevänä, jolla perusteltiin itselle auton hiukan korkeampi käyttöetuhinta.

Nämä tavoitteet ovat toteutuneet ainakin tähänastisessa kesäkäytössä. Vaikka polttoaineen kulutus akku tyhjänä onkin yllättävän korkea, niin oma ajoprofiilimme painottuu niin merkittävästi sähköllä ajoon, että autoa hankittaessa olleet taloudellisuusolettamat toteutuvat kyllä.

TykkäänEn tykkää
+ Suorituskyky- A-pilarin näköeste
+ Ajomukavuus- Sekava ohjelmisto
+ Ergonomia- Ajotietokoneen vähäinen tietomäärä
+ Viimeistely- Taloudellisuus polttoaineella ajetatessa
- Taustapeili
- Laturin teho
- Vakionopeussäädin


22 kommenttia:

  1. Kiitos kattavasta kirjoituksesta :) Mitäs eDrive ajomodeja käytät? Kuten kirjoituksessasi jo viittasitkin, niin hiukan sekavaa on. Muutoinhan auto on vallan mainio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ! Normaalisti ajamme Max eDrive:llä.

      Poista
  2. Kiitos valaisevasta kirjoituksesta. Eilen tuli taloon samanlainen Bemari. Ensimmäinen kosketus hybridiin ja yleensäkin sähköllä kulkemiseen. Onko auto toiminut talven kestäessä hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä auto on sinänsä luotettavasti toiminut, mutta talvella sähkön käyttö on melko vähäistä kuten -20 C artikkelissa kirjotin ;-)

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Hyvä kirjoitus.

    Pikavalinnat näkee kyllä näytön yläreunasta kun pitää sormea napin päällä mutta ei vielä paina nappia.

    Niihin saa muutakin kuin radiokanavia.

    Esim. kotiin navigoinnin, sporttimittarivalinnan tai muita valikkovalintoja. Myös puhelinvalintoja.

    Bensan ja sähkön kulutusta saat näkyviin omaan vertailuun palkistona joka päivittyy 5min välein. Senkin voit ohjelmoida pikavalintana näytölle.

    Kännykkäsovellusta voisi päivittää entistä monipuolisemmaksikin.

    Auton lataus ja ilmastointi esivalmisteluna on kätevä tehdä älypuhelimen kautta reaaliajassa käskien tai ajastaen.

    Kartat saa päivitettyä USB kautta kun lataa uudet kartat USB muistille (Voi olla etyä pitää olla maksettu tämä ominaisuus käyttöön)

    VastaaPoista
  5. Hyvää kommentointia. Karttatilaus pitää olla voimassa ja päivitykset tulee ladata tyhjälle USB-tikulle. Tikku autossa edessä olevaan USB-paikkaan ja päivitys käyntiin. Jos ei auto ole käynnissä päivityksen ajan, se jatkaa päivittämistä kun seuraavan kerran lähdetään ajoon. Kätevää.

    Minunkin mielestä voisi kännykkäsovellukseen saada enempi toimintoja, mutta killeri on ollut tuo lämmön ajastus.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoisia pohdintoja. Ystäväni on harkinnut BMW sähköautoilun maailmaan hyppäämistä. Hänen kanssaan mietimme kuitenkin auton huoltoon liittyviä seikkoja. Ystäväni asuu Tuusulassa ja ajoa syntyy lähinnä pääkaupunkiseudun ympäristöön. Tapahtuuko BMW sähköautojen huolto erikoisliikkeissä vai myös BMW autoihin erikoistunut huoltoliike voisi tämän toteuttaa? https://www.mrvuorinen.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse käytän Bemarin huollon Laakkosella Hesassa.

      Poista
    2. Eiköhän se ainakin merkkihuolloissa onnistu. Meillä on tullut sen verran vähän kilometrejä, että ekaan huoltoon on vielä matkaa. Ja koska auto on liisari, niin meillä ei ole mitään erityistä tarvetta edes miettiä muita vaihtoehtoja.

      Poista
  7. Hei! Tämä yksilö on siis facelift-malleja? Milloinkas nämä isompi akkuiset versiot tulivatkaan myyntiin…?
    Kysymys vielä tuosta Max eDrive moodista, pakottaako se auton pysymään sähköajossa vaikka kaasupolkimen painaisi pohjaan(vrt. oikealla sähköautolla ajo)…?
    Kiitokset artikkelista!
    Terv. Kristian

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla MY 2020 ja isompi akku. Bensamoottori hörähtää käyntiin Max eDrive-asetuksella, jos painaa enempi kaasua. Palaaminen sähköajoon kestää siitä sitten jonkun ajan. Heti ei voi ajaa pelkällä sähköllä.

      Poista
    2. Juuri näin, ja lisäksi vaikka on miten Max eDrive päällä, niin toisinaan auto vaan päättää että nyt ajetaan moottorilla. Esim. talvella tuo on enemmän sääntö kuin poikkeus.

      Poista
    3. Oliskohan niin, että haluaa voidella välillä bensamoottoria.

      Poista
  8. Mielestäni Bemarin vilkku on markkinoiden paras ja looginen. Kun haluaa kolme kertaa vilkun välkkyvän, viiksestä kevyesti haluttuun suuntaan ja koko ajan vilkkua, niin hiukan voimakkammin. Palauttaa hyvin mutkan jälkeen. Jos jää suoralla päälle, niin käyttää viiksen alhaalla. Yksinkertaista ja niin toimivaa. Myönnän, että ekassa Bemarissani hiukan oli totuttelemista, mutta nyt on neljäs menossa ja en luopuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuohon tottui aika äkkiä. En nyt sanoisi, että onko se sen parempi tai huonompi kuin muutkaan, vain erilainen.

      Poista
  9. Olen itsekkin yrittänyt löytää vastaavaa 225xe:tä, jossa olisi jo tuo uudempi 10kwh akku sekä adaptiivinen vakkari. Ei yhtäkään ole vielä tullut käytettynä vastaan, kaikki ovat 2019 malleja parhaimmillaan, rupesin jo miettimään että onko se tiputettu varustelistalta pois mutta näköjään vielä näyttäisi olevan. Etsinnät jatkuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noita Nettiautossa. https://www.nettiauto.com/bmw/225?yfrom=2020&id_country[]=73 . Nyt kesällä näyttäisi sähköllä kulkevan lähes 60km, kun laitoin ilmastoinnin pois. Ei paha.

      Poista
    2. Kylläkyllä löytyy 2020 malleja, mutta adaptiivista vakkaria ei löydy varustelistan tai ratin perusteella yhdestäkään mikä on mielestäni todella outoa.

      Poista
  10. Elektroniikkaa pirusti nyky autoissa ,haittanee keskittymistä.Joko puhekomento/keskustelu on rantautunut kaiken sormilla hipaisten laitteiden tilalle.

    VastaaPoista
  11. Tuo kolmen tunnin lataus onkin kätevä. Meidän hybridiautossa on jotain vikaa, se ei lataa enää kunnolla. Määräaikaishuoltoon se täytyisi muutenkin viedä. https://www.autoasisaimaankatu.fi/palvelut/9-auton-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4aikaishuolto-lahdessa.html

    VastaaPoista