lauantai 15. elokuuta 2020

Salaliittoteoria ?

Kuva: Creative Commons


Loppukesästä Suomenkin iltapäivälehdissä on ollut paljon artikkeleita sähköautoista, esim ID.3:n julkistus on saanut paljon palstatilaa. Monet jutut on kuitenkin otsikoitu lievästi sanoen tarkoitushakuisesti, vai mitä pidätte näistä ?

Itse artikkeleissa toki on faktat esitetty jotakuinkin oikein, mutta lukekaapa esimerkiksi noissa molemmissa artikkeleissa olevia kommenttiosastoja. Siellä ja useimmissa muissakin sähköautoja koskevissa artikkeleissa toistuvat ainakin seuraavat tutut teemat:

  • Sähköauto on huono, koska sillä ei pääse ilman kusipaussia perävaunun kanssa Helsingistä Leville
  • Autot ovat kalliita ja tarkoitettu vain rikkaille
  • Akut ovat lyhytikäisiä ja niiden vaihto maksaa omaisuuden
  • Koboltin louhinta riistää Kongon lapsia
  • Autojen valmistus aiheuttaa niin suuret CO2 päästöt ettei niitä kuitata koko elinkaaren aikana
  • Ajo ei itse asiassa ole päästötöntä koska sähkön tuotanto aiheuttaa päästöjä
  • jne
Sähköautoilijat jo toki tietävät nuo kaikki väitteet vääriksi, joten en nyt niitä ala tässä oikomaan. Sen sijaan kiinnostuin siitä, että mistä tuo kammo oikein kumpuaa ?

Google on ystävä tässäkin.

Hakusanalla "electric vehicle misinformation" löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa ihan luotettavan tuntuisista lähteistä. Esimerkiksi Forbes , The Guardian ja CNBC kirjoitavat ihan suoraan että kyse on öljyteollisuuden kampanjasta yrittää puolustaa omaa status quo:taan. Erityisesti esille nousevat tutkimukset, joita ovat rahoittaneet öljyteollisuutta lähellä olevat tahot kuten Koch veljekset tai Manhattan Institute. Ja pienellä lisätonkimisella löytyikin yksi tälläinen "tutkimus", Short Circuit: The High Cost of Electric Vehicle Subsidies .Sieltähän löytyy jo osa noista yllä listatuista uskomuksista. Toiminta on niin läpinäkyvää, että myös vastapuoli on koonnut näitä yhteen. Hyvän käsityksen tästä kampanjoinnista saa esim Koch vs Clean nettisivuston kautta.

Selvä, näin siis isossa maailmassa. Mutta miten nämä samat uskomukset ovat löytäneet tiensä Suomeen ? Suomenkielinen Google haku ei ihan yhtäsuoraan anna tähän vastausta, mutta eräät tietyt tahot tuntuvat nousevan kuitenkin usein esille myös suomalaisessa keskustelussa. Ja kyllä, he usein edustavat suomalaista öljynjalostusteollisuutta.

Eli onko kyse ihan suunnitelmallisesta some-vaikuttamisesta ? Riehuuko kommenttipalstoilla trollipajat vai ihan suomalaiset diesel-autoilijat ? Big Oil ei luovu asemastaan ilman taistelua, tämä on tärkeää ymmärtää kun sähköautoilua yritetään edistää.

Mutta mikä olisi sitten oikea tapa oikoa näitä käsityksiä ? Somen keskustelupalstat se ei ainakaan ole. 

Toki oikeita ongelmiakin edelleen on. Täyssähköauto sopii parhaiten tilanteisiin joissa sen voi ladata silloin kun autolla ei ole käyttöä, eli latauksen pitäisi onnistua joko kotona tai työpaikalla. Kotona sen saa onnistumaan parhaiten omakotiasujat (joita toki on Suomessa merkittävä määrä asukkaista), mutta kaupunkien keskustassa asujille tuo on vielä ihan oikea ongelma. Tämän asian pitäisi olla kärjessä kun blokkereita poistetaan. 

Sen jälkeen ihmiset äänestävät omilla lompakoillaan. Kun autojen hinta tosiaan laskee lähelle polttomoottoriautoja, eli ne muodostuvat elinkaarikustannuksiltaan houkutteleviksi, niin hyvä tuote myy tällöin kyllä itsensä. 

Big Oil tulee jatkamaan omaa kampanjaansa niin pitkään kun se vain voi. Kyse on myös viivytystaistelusta, tehdään rahaa tällä mallilla niin kauan kun vielä voidaan. Tämän strategian ovat ilmeisesti valinneet myös jotkin autotehtaat. Eri autotehtaiden panostus sähköautoihin vaihtelee rajusti, missä ovat esimerkiksi Toyotan sähköautot (tai edes plugarit) ? Ainakin minulle jää heidän materiaalistaan käsitys, että sähköautot ovat heille pelkkä niche lyhyisiin matkoihin, 

"Where our hybrid electric, plug-in hybrid electric and fuel cell electric vehicles are ideal for longer journeys, battery electric vehicles are best suited to short, low-speed journeys in towns and cities.". 

Tällä strategialla voi olla, ettei Toyota ole enää kovin relevantti lähitulevaisuudessa. Jossain vaiheessa se pää kannattaisi ottaa sieltä puskasta pois...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti